Vergi Türleri Nelerdir?
Vergi türleri nelerdir yeni iş başlangıcı yapacak, fakat tam detayları bilmeyen birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Vergi genel olarak bakılacak olduğu zaman bireyler tarafından kanunlar ile biri birinden ayrılan ve farklı mükelleflerin sorumlu tutuldukları çok sayıda vergi türü de yer almaktadır.
Vergi en çok da belirlileri ile birçok kişinin hayatında yer almaktadır ve bunlar ödenmek zorundadır.
Vergi Nedir?
Vergi genel olarak kelime anlamına bakılacak olduğu zaman devletin bireylerden ve kurumlardan kanunlar ile beraber belirlenmiş bir şekilde kamusal olan hizmetlerden yapılabilmesi için alınan paralara denir. Vergi bir yandan da diğer kamu durumları ile beraber devletin, kamu hizmetlerinin yerine gelmesi için kişilerden ve kurumlardan olarak zorunlu olarak alınır.
Zorunlu olmasının yanı sıra bir yandan da bireylerin ödeme güçlerine göre bireylerin farklı yükümlülüklerine sahip oldukları ve anayasalar da yeri olan bir konu olarak gözlenir.
Vergi Çeşitleri
Vergi çeşitleri kendi içerisinde de birçok farklı konular ile isimlendirilmektedir. Gelir idaresi başkanlığına ait olarak yer alan vergi listesinde birçok farklı olmasına rağmen en çok öne çıkan yedi farklı tür vardır. Bunlar;
- Gelir Vergisi
- Kurumlar Vergisi
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
- Damga Vergisi
- Emlak Vergisi olarak öne çıkar.
Gelir Vergisi Nedir?
Gelir vergisi en çok ismi geçen vergiler arasında yer alır. Bunlara tabi olan kişilerin gerçek kişiler olmaları gerekir. Bir yandan da hukuki bir şekilde hak edinebilecek düzeylerde olan ve yetki kullanabilmekte olan kurumsallaşmamış düzeylerdeki durumlardır. Buna göre bir yandan da kanun içerisinde; ‘’Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde eldeettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.’’ Tanımı meydana gelmektedir.
Gelir vergisi için gerekli olan unsurlar;
- Ticari kazançlar,
- Zirai kazançlar,
- Ücretler,
- Serbest meslek kazançları,
- Gayrimenkul sermaye iratları,
- Menkul sermaye iratları,
- Diğer kazanç ve iratlar olarak da tüm detayları ile ön planda yerini almaktadır.
Yoruma kapalı.