Vergi, Yatırım ve Para Kazanma
vergi-hesaplanirken-temel-alinan-tutar-ne-kadardir

Vergi Hesaplanırken Temel Alınan Tutar Ne Kadardır?

Vergi Hesaplanırken Temel Alınan Tutar Ne Kadardır?

Belli bir tutar üzerinden kazanç sağlayan herkes vergi mükellefidir. Buna bağlı olarak birçok kişi vergi hesaplanırken temel alınan tutar ne kadardır? Sorusunu da merak etmektedir. Verginin anlamı çoğu kişi tarafından bilinse de kanunlarla birbirinden farklı ve birçok mükelleflerin sorumlu tutulduğu çok sayıda vergi çeşidi bulunur.

Bunlardan birkaçı da herkesin bilmesi gereken, çoğu kişinin ödemesiyle yükümlü olduğu vergi türlerinden birisidir.

vergi-hesaplanirken-temel-alinan-tutar-ne-kadardir
Vergi Hesaplanırken Temel Alınan Tutar Ne Kadardır?

Vergi Nedir?

Vergi nedir? Sorusuna bakacak olursak vergi devletin kişiden ve kurumlardan kanunla belirlenmiş olduğu şekilde kamusal hizmetlerin yapılması amacıyla alınan tutarlardır.

Vergi, diğer kamu kurum ve kuruluşların kamu hizmetlerinin sağlanması amacıyla kişilerden ve kurumlardan zorunlu şekilde alınan paralardır. Vergi zorunlu olmakla beraber ödeme gücüne uygun bir şekilde herkesin farklı yükümlülüğe sahip olduğu konulardan birisidir.

Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Vergi türleri içinde belli kodlara bağlı olarak isimlendirilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait vergi listesi içinde oldukça fazla sayıda vergi çeşidi bulunur. Toplam 7 adet vergi bulunur, bu vergi çeşitleri;

  • Gelir Vergisi
  • Kurumlar Vergisi
  • Katma Değer Vergisi (KDV)
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
  • Damga Vergisi
  • Emlak Vergisi

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir vergisi, kurum ve kuruluşların belirli bir zaman diliminde elde ettikleri kazançlar üzerinden devlete ödedikleri miktardır.

Ülkemizde gelir vergisi, kişisel kazançlar üzerinden alınır ve girdinin türüne bağlı olarak farklı oranlarda uygulanmaktadır.

Vergi hesaplama işleminde bireylerin yıllık kazançlarını belirleyerek matrahı oluşturmayı ve bundan da belli orana göre vergi miktarını hesaplamayı içermektedir.

Meslek, mali durum ve diğer faktörlere oranla gelir vergisi miktarı değişmektedir. Gelir vergisi, kamu giderlerini finanse etmek amacıyla önemli bir gelir kaynağıdır.

Tüm bunların dışında işletmenin var olan faaliyetlerine sorunsuz olarak devam etmesi, vergi ödemelerinin düzenli bir şekilde yapılmasına bağlıdır.

Vergi ödemelerinin belli zamanda yapılmaması, çeşitli yaptırımlara neden olabilir. Hem işletme hem de işveren açısından zorluk yaşatabilmektedir.

Vergi Hesaplanırken Temel Alınan Tutar Ne Kadardır?
Vergi Hesaplanırken Temel Alınan Tutar Ne Kadardır?

Vergi Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Vergi hesaplama işlemi elde edilen tutara bağlı olarak belli oranlarda alınmaktadır. Herkes vergi mükellefidir. Kazançlara bağlı olarak belirlenen oranlar şu şekildedir;

  • 000 TL’ye kadar % 15
  • 000 TL’nin 110.000 TL’si için 16.500 TL, fazlası %20
  • 000 TL’nin 230.000 TL’si için 40.500 TL, fazlası %27
  • 000.000 TL’nin 870.000 TL’si için 213.300 TL, fazlası %35
  • 000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 958.800 TL, % 40

Gelir vergisi hesaplama işleminde temel alınan tutar matrahdır. Matrah üzerinden yapılan hesaplama sonucu ödenmesi gereken gelir vergisi belirlenmektedir.

Gelir Vergisi Matrahı Nedir?

Kişinin brüt maaşından SGK işçi payı ve işsizlik sigortası işçilerin payının düşülmesinden sonra kalan bakiye tutar gelir vergisi matrahı üzerinden hesaplanmaktadır.

Kümülatif vergi matrahı gelir vergisi tarifelerine ait vergi dilimlerini göstermektedir. Burada vergi dilimine ait tarifelerin hesabında esas alınan tutar brüt ücret üzerinden bulunmaktadır.

 

 

 

 

Yoruma kapalı.