Bağkur Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Bağkur borcu ödenmezse, vergi mükellefleri önemli sorunlarla karşılaşabilir. Tüm vergi türlerinde olduğu gibi, gecikme faizi ve zam ilk yaptırımlar içindedir. Ancak Bağkur prim borcu uzun bir süre ödenmediğinde, sosyal güvenlik haklarından mahrumiyet dahi söz konusu olabilir.
İşletme sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu Bağkur borcu ödenmezse ne olur, bakalım.
Bağkur borcu nedir, kimler ödemekle yükümlüdür?
Bağkur prim borcu, 4/B kapsamında sigortalı olan herkes tarafından ödenmesi gereken bir borç türüdür. Her ay ödenmesi gereken borcun vadesi içinde tahakkuk etmemesi durumundaysa, SGK tarafından çeşitli yaptırımlar devreye girer. Gecikme faizi başta olmak üzere, hak mahrumiyeti dahil birçok risk söz konusu olur.
Kimler Bağkur prim borcu ödemek zorunda sorusunun yanıtları ise şu şekildedir:
- Gelir vergisi mükellefleri, şahıs şirketi sahipleri
- Kooperatiflerde ortaklık payı olanlar
- Muhtarlar, tarım işletme sicili olanlar
Bağkur prim borcu gecikmesi kaynaklı sorun yaşamamak adına, aşağıdaki ödeme yöntemlerini tercih edebilir, borcunuzu ödeyebilirsiniz:
- Vergi daireleri üzerinden nakit ödeme
- SGK müdürlük binaları üzerinden ödeme
- İnternet vergi dairesi üzerinden kredi kartı ile ödeme
- Banka havalesi
Bağkur borcu ödenmezse ne olur? Mükellefleri hangi cezalar bekliyor?
Sigorta prim borcu, tüm mükelleflerin vade süresi içinde ödemesi gereken bir borçtur. Bağkur borcu da bu kapsamda, zamanında ödenmesi gereken borçlar içindedir. Bağkur borcu ödenmezse, aşağıdaki durumlar söz konusu olur:
- Gecikme zammı: Prim borcunun vade süresi geçtiğinde, tüm vergi ve harç işlemlerinde olduğu gibi gecikem zammı devreye girer. Gecikme zammı, prim borcunuzun her ay daha fazla artmasına neden olur.
- Sosyal güvence mahrumiyeti: Bağkur borcu ödenmemesi durumunda, kamusal sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanma hakkınızı kaybedersiniz. Prim borcu olan kişiler, devlet hastanelerinde aldığı hizmet için katkı payı ödemek zorundadır.
- Haciz: Prim borcu neticesinde yasal işlemler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılabilir. Bu kapsamda, ilgili borç haciz yoluyla tahsil edilebilir. SGK ayrıca, icra takibi de yapabilir.
- Sigortalılığın tamamen durdurulması: Bağkur prim borcunun, 1 yıldan uzun süre ödenmemesi daha ciddi yaptırımları beraberinde getirir. Bu kapsamda, borcun tamamı ödenene kadar sigortalılık süresi doldurulur. Emeklilik ve diğer sosyal haklar, borcun ödenmemesi durumunda askıya alınır.
Prim borcu ödemeyen mükelleflerin karşılaşacağı diğer sorunlar arasında, SGK prim dökümünde prim günü sayısının 0 olarak görünmesi de vardı. Örneğin, bir mükellef yılın ilk 6 ayında primini ödemiş, son 6 ayında ödememiş olsa daha, döküm aldığında 1 yıllık prim gününün tamamı 0 görünür. Ödenen primlerin aktif olması adına, SGK tüm borçların ödenmesini talep eder.
- Şahıs şirketleri ne kadar vergi öder?
- Vergi Borcu Sorgulama Yolları Nelerdir?
- Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Cezası Nedir?
Bağ-kur prim borcu yapılandırmak mümkün mü?
Bağ-kur prim borcunu ödemekte zorlanan mükellefler, borç yapılandırma hakkına sahiptir. Ödeme seçenekleri üzerinde görüşmek, borcu taksitler halinde yapılandırmak adına SGK müdürlükleriyle görüşmek gerekir. Öte yandan, devletin dönem dönem yaptığı vergi-sigorta primi borcu yapılandırma kampanyalarını takip etmek de önemlidir. Bağkur borcu ödenmezse ciddi yaptırımlar olacağından, konuyu takip etmelisiniz.
Aşağıdaki kaynaklardan, Bağkur borcuyla ilgili bilgi alabilirsiniz:
- SGK resmi web sitesi
- Alo 170 çağrı merkezi hattı
Yoruma kapalı.