Vergi, Yatırım ve Para Kazanma

Emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?

Ev vergisi olarak da bilinen emlak vergisi, ödenmediği takdirde çeşitli yaptırımlar içerebilen bir vergi türüdür. Her yıl 2 taksit olarak ödenen emlak vergisi, Emlak Vergisi Kanunu kapsamında alınır. Mal sahiplerinin konut, işyeri, arsa, arazi ve bahçe gibi taşınmazlar için ödediği vergi, her yıl belli oranlarda alınır. Vergi oranları, devlet tarafından yeniden değerleme oranlarına göre değişkenlik gösterebilir.

YouTube video

Emlak vergisi zamanında ödenmezse olur sorusunun yanıtını merak edenler için, emlak vergisinin ödenmemesi durumunda hangi yaptırımların geçerli olduğunu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi, muafiyeti olan belli bir grup dışında, tüm mülk sahipleri tarafından yıllık olarak ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Tek seferde ya da iki taksitte ödenebilen emlak vergisinin ilk taksitleri Mart ile Mayıs arasında, ikinci taksit ödemesi ise Kasım ayında gerçekleşir.

Emlak vergisini zamanında ödememenin ilk cezası, gecikme zammıdır. Emlak vergisini ödemeyen bir mükellef, yüzde 1,6 gecikme zammı yaptırımına maruz kalır. Belediyeler, PTT ya da e-devlet gibi kanallar üzerinden ödenebilen emlak vergisini ödemek, cezaya maruz kalmamak adına tüm mülk sahipleri için önem taşımaktadır.

Emlak vergisinin, işleyen gecikme zammına rağmen ödenmemesi durumunda ciddi bir zam söz konusu olabilir. Evin emlak vergisini ödemek isteyen bir kişi, tüm zammı ödemek zorundadır. Bununla birlikte, devlete olan borçlar bankaların sisteminde, kredi verme süreçlerinde de dikkate alınır. Yani emlak vergisinin ödenmemesi durumunda, bir banka müşterisinin kredi notunda da sorun yaşanabilir.

white and red wooden house miniature on brown table

Emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi?

Emlak vergisinin ödenmemesi durumu, ev satışına engel oluşturmaz. Emlak vergisi borcu olan bir evin satışı gerçekleşebilir, bununla birlikte evi satın alan kişi bu borcu ödemekle yükümlü hale gelir. Tapu devir işlemleri, emlak vergisi borcu olmasına rağmen gerçekleşir. Ancak evi satın alan kişinin bu borcu ödemesi ve borcu ödediğini belgelemesi halinde, evi satan kişi bu borcu ödemekle yükümlüdür. Satıcının buna rağmen emlak vergisi borcunu ödememesi ise mahkemeye taşınabilir. Emlak vergisi borcu olan evi satın almış bir kişi, borcu ödedikten sonra eski ev sahibine dava açabilir.

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi borcunun vade tarihinde ödenmemesi, gecikme faizine neden olacağından tüm mükellefler zamanında vergi borcunu ödemelidir. Emlak vergisi ödeme sürecinde tercih edilebilecek ödeme kanalları şu şekildedir:

  • Belediyeler
  • E-Devlet
  • Belediyelerin e-ödeme sistemleri
  • PTT

Bir taşınmaz, hangi belediyeye bağlıysa, emlak vergisi ödeme işlemi ilgili belediyede gerçekleşmelidir. Vergi dönemlerinde, belediye veznesinden ödeme yapmak bazı vatandaşlar tarafından tercih edilse de bir yoğunluk oluşacağından ötürü online ödeme yapmak da avantajlıdır.

Emlak vergisi yükümlülüğü olmayan kişiler arasında geliri olmadığını beyan edenler, emekliler, gaziler ile şehit eşi ve çocukları yer alır. Bununla birlikte, evin brüt olarak 200 metrekareyi geçmemesi de muafiyet için bir şarttır. Bu kapsam dışında yer alan herkes, emlak vergisini zamanında ödemekle yükümlüdür.

Yoruma kapalı.