Vergi, Yatırım ve Para Kazanma

Emlak vergisi borcu neden çıkmaz?

Emlak vergisi, Emlak Vergisi Kanunu’na göre Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yer alan konut, iş yeri, arsa ve bina gibi taşınmazlara sahip yurttaşlar için geçerli bir vergi türüdür. Konut vergisi ya da ev vergisi olarak da adlandırılan emlak vergisi, yılda iki kere ödenmektedir. Vadesinden sonra ödenen emlak vergilerinde cezai işlem uygulanması, emlak vergisini zamanında ödemenin önemini göstermektedir. Bununla birlikte, bazı yurttaşlar emlak vergisi borcu neden çıkmıyor, ya da emlak vergisi borcu görünmüyor şikayetinde bulunabilmektedir.

YouTube video

Emlak vergisi borcu neden görünmez?

Emlak vergisi borcu ödemek için, ilk etapta bir emlak beyannamesi vermek gereklidir. Emlak vergisi, bazı vatandaşların muaf olduğu bir vergi türüdür. Bundan dolayı, tek evi olanlar emlak vergisi öder mi ya da geliri olmayanlar emlak vergisi öder mi gibi sorular, vatandaşlar tarafından sıkça sorulmaktadır.

 

Emlak vergisi borcunun görünmemesinin birkaç nedeni olabilmektedir. Bunların başında, emlak vergisi muafiyeti olması gelir. Yasalara göre emekliler, gaziler, şehit çocuğu ve eşleri ile geliri olmadığını belgeleyebilenler emlak vergisinden, belli durumlar için muaftır. Bu grupta yer alanlar, brüt 200 metrekareyi geçmeyen evleri için emlak vergisinden muaf kabul edilirler. Bununla birlikte, bu grupta yer alanların vergiden muaf olması için tek evi olması gereklidir. Eğer bu kapsamda yer alan bir vatandaşın emlak borcu çıkmıyorsa, bunun nedeni borçtan muaf olmasıdır.

 

Emlak vergi borcunun çıkmamasının diğer nedenlerinden biri de miras kalan mülkle ilgili beyan verilmemesidir. Aile bireyinden miras kalan bir taşınmaz için, belediyeye emlak beyanında bulunmak gerekmektedir. Bu beyanda bulunulmazsa şahıslar adına emlak vergisi borcu çıkmaz. Ancak ilgili borç, mülk üzerine işlemeye devam eder. Ev başka birine satılırsa, borç görünecektir. Böyle bir durumda, evin yeni sahibi emlak vergisi borcunu da üstlenmiş olur. Ancak, yeni ev sahibi borcu ödeyip bunu belgelendirdiğinde, eski ev sahibi bu borcu ödemekle yükümlüdür. Aksi takdirde, borcu ödeyen yeni ev sahibi mahkemeye gidebilir.

people walking on a street

Yeni ev alan bir kişi de, aynı şekilde belediyeye gidip emlak beyanında bulunmalıdır. Emlak beyanında bulunulmaması durumunda, emlak vergisi sistemde çıkmayabilir. Ancak ileriye dönük olarak, bu borçlar gecikme faiziyle talep edilebilir.

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi, her yıl 2 taksitle ödenmesi gereken bir vergidir. Emlak vergisinin ödenmemesi durumunda, 1,6 faiz oranından gecikme ödemesi işletilir. Emlak vergisi gecikme faizi, borcun artmasına neden olacaktır. Buna ek olarak, bu borcun ödenmemesi bankaların sisteminde de görünmektedir. Bankaların, kredi kartı ya da kredi gibi ürünlerinde dikkate aldığı en önemli konu, kredi notudur. Devlete karşı olan borçlar içinde yer alan vergi ve harç borçları da, bu anlamda kredi notunu düşüren bir faktördür.

 

Emlak vergisi borcum çıkmıyor diyenlerin yapması gereken, mülkün yer aldığı belediyeye giderek konuyla ilgili bilgi almaktır. Mülk sahibi tapu ve kimlik bilgisi ile beyanda bulunarak, vergi borcunu işleme aldırabilir.

 

Yoruma kapalı.