Vergi, Yatırım ve Para Kazanma

Neler gelir vergisinden düşülür?

Gelir vergisi, Türkiye’de elde edilen ticari kazanç, ücret, gayrimenkul-menkul gelirleri gibi konuları kapsayan bir vergi türüdür. Gelir vergisi ödemeleri, elde edilen kazancın yer aldığı matraha göre, gelir vergisi oranları üzerinden hesaplanır. Maaşlı çalışanların yanı sıra, şahıs şirketlerinin de kapsamda yer aldığı gelir vergisinde, merak edilen konulardan biri gelir vergisinden düşülebilecek kalemlerdir.

YouTube video

 

Gelir vergisi, maaşlı çalışanların toplam gelirinden otomatik olarak kesilir. Geçmişte, ücretli çalışanların eğitim, sağlık gibi harcamalarını gider olarak gösterebilmesi gündeme gelmiştir. Şahıs şirketleri, gelir vergisi mükellefi olan ticari yapılar olarak birçok kalemi gider gösterebilir. Gelir vergisi, net kazanç üzerinden alınmaktadır. Yani, 150.000 gelir elde ettikten sonra, 125.000 TL gider gösteren bir işletme, 25.000 TL üzerinden vergi öder.

Hangi kalemler gelir vergisinden düşülebilir?

Bir şahıs şirketi, faaliyet gösterdiği sektöre göre birçok gidere sahiptir. Bununla birlikte tüm harcamalar gider olarak gösterilemeyebilir. Bu durum, kârın olması gerekenden yüksek çıkmasına ve fazla gelir vergisi ödenmesine neden olabilir. Bu nedenle, şirketlerin gider gösterebileceği kalemler oldukça önemlidir.

Yemek

Bir işletme için gider gösterilebilecek en önemli kalemlerin başında yemek gelmektedir. İşverenler ya da şirket çalışanları için önemli bir hak olan yemek, işletmeler tarafından farklı şekillerde sunulabilir. Yemek hizmeti sunan catering firmaları ile anlaşmak, Multinet ya da Edenred gibi yemek kartı şirketleri ile anlaşmak alternatifler arasındadır. Çalışanlara yemek ücretini nakit olarak vermek, işletmeler için muhasebe kaydını etkili bir şekilde tutmayı gerektirir. Yemek kartı ile, işletmeler gelir vergisi avantajı elde edebiliyor. Yemek gideri, %100 vergi gideri olarak gösterilmektedir.

Maaş

Bir şahıs firmasının ücret giderleri, gelir vergisinden düşülecek kalemler arasındadır. Çalışanlara verilen brüt maaş içinde yer alan SGK priminin yanı sıra prim ve ikramiyeler de gider gösterilebilen işletme kalemleri arasındadır.

Ulaşım

Bir şirket, ulaşım harcamalarını gider olarak gösterilebilir. Hem toplu ulaşım hem de yakıt ücretlerinin yükseldiği son yıllarda, birçok işletme araç kiralama yoluyla giderlerini kompanse etme yoluna gitmiştir. Otomobil kiralama, yakıt ve ilgili diğer giderler, uçak ve tren bileti gibi harcamalar işletmenin gider gösterebileceği harcamalar içindedir.

man writing on paper

Faturalar

İşletmenin faaliyet gösterdiği işyerinde ya da evde, fatura harcamaları da gider olarak gösterilebilir ve gelir vergisinden düşülür. İşletme giderleri içinde yer alan elektrik, su, doğalgaz ya da internet gibi harcamalar gelir vergisinden düşülebilecek kalemlerdendir. Şahıs firmalarında, faturalar kişi adına olabilmektedir. Sermaye şirketlerinde ise faturalar, şirket adına düzenlenmelidir.

Ofis giderleri

Ofis için yapılan harcamalar, kırtasiye ve mobilya ekipmanları gider gösterilebilen harcamalar içindedir. Bir işletmenin ihtiyacı olan ofis donanımlarına yatırım yapması, gelir vergisine karşı gider göstermek adına kullanılmaktadır. Bu tarz bir alım yapıldığında, faturanın saklanması ve işletme adına olması önemlidir.

Yazılım ve reklam

Şirketlerin online platformlarda yaptığı yazılım, reklam ya da servis altyapısı harcamaları gider olarak kabul edilmektedir. Şahıs şirketleri, web site kurulumu ya da reklam harcaması ile işletme giderlerini düşürebilmektedir.

 

Gelir vergisi, ücretli çalışanlar ve şahıs firmaları için en önemli vergiler içinde yer almaktadır. Faturası ve belgesi saklanan, işletme için gider oluşturan tüm kalemler beyan edilebilir. Gelir vergisinde matrah aralıklarının dar olması, işletmeler için gider kalemlerini doğru bir şekilde yönetmenin önemini göstermektedir.

 

Yoruma kapalı.