Vergi, Yatırım ve Para Kazanma

Stopaj Vergisi ödenmezse ne olur?

Kira stopajı, ticari taşınmaz mülklerin kullanımında, kiracı tarafından ödenmesi gereken bir vergidir. Stopaj ödenmezse ne olur sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Stopaj vergisi, kiraya ek olarak yapılan bir ödeme olduğu için, kimi zaman kiracılar tarafından ödenmeyebiliyor. Stopaj kesintisi ödenmezse ne olur, hangi yaptırımlar uygulanabilir?

YouTube video

Stopaj kesintisini kim ödemeli?

Stopaj, beyanname esaslı değil, kaynağından alınan vergi türüdür. Stopaj kapsamında personel ücretleri, mevduat geliri, kira geliri yer alır. Ticari işyerlerinin kiraları da stopaj kapsamındadır. Stopaj vergisi, kiracı tarafından ödense de yükümlülük mülk sahibine aittir ancak devlet, stopajı gelir mülk sahibine ulaşmadan, ödeme yapan taraftan keser. Bu anlamda, kira stopajını ödemekle yükümlü olan taraf kiracıdır.

 

Stopaj sisteminin amacı, gelir mükellefe ulaşmadan, beyanname ve diğer süreçleri ortadan kaldırarak vergiyi daha hızlı tahsil etmektir. Ancak bazı durumlarda, ticari iş yeri kiralayan işletmeler stopaj vergisi ödemeyebiliyor. Böyle bir durumda, stopaj kesintisini ödememenin cezası nedir, stopaj ödenmezse ne olur sorularının yanıtını önem kazanmaktadır.

Stopaj vergisi zamanında ödenmezse ne olur?

Stopaj vergisi, aylık ya da üç aylık olarak ödenebilen bir vergidir. Gelir ve kurumlar vergisindeki stopaj kesintileri ise yılda 2 taksit olarak ödenir. Kiracı olan işletmeler, stopaj vergilerini aylık ya da üç aylık periyotlarla ödeyebilir. Çalışan sayısı 10’un altında olan işletmeler 3 ayda bir stopaj ödeyebilirken, çalışan sayısı 10’un üzerinde olan işletmeler aylık olarak vergi ödemelidir. Aylık ve üç aylık ödemeler için, ilgili ayın 26’ıncı gününe kadar beyanname verilmeli ve ödemeler vergi dairesine yapılmalıdır.

hardware store interior

 

Verginin zamanında ödenmemesi durumunda, vergi borcu gecikme cezası devreye girer. Vergiyi geç ödemenin en yaygın cezası, gecikme faizidir. Ancak bu borç, işletmeler için olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Vergi kesintilerinin zamanında ödenmemesiyle birlikte, vergi dairesi banka hesaplarına bloke koyabilir. Buna ek olarak kamu ihalelerine katılma sürecinde en önemli koşullar arasında vergi borcunun olmaması yer alır. Bu açıdan bakıldığında stopaj vergisini ödemek, şirketler adına önemlidir. Vergi borcunun, kredi puanını olumsuz etkilemesi ise, şirketlerin bankalardan kredi ya da kredi kartı almasının önünde engel teşkil eder.

Stopaj ödemeyen kiracı tahliye edilebilir mi?

Stopaj vergisi ödememe nedeniyle, taşınmazın tahliyesi söz konusu olabilmektedir. Temerrüt sebebi ile, stopaj ödemeyen bir kiracı işletme iş yerinden tahliye edilebilir. Buna ek olarak, sorumluluk bu ödemede tamamen kiracıda olduğu için, ödeme yapılmaması durumunda haciz işlemi de söz konusu olabilir. Stopaj vergisini ödememek, kiracı işletmeler için gecikme faizi, tahliye ve haciz gibi birçok önemli yaptırımın ortaya çıkmasına neden olabilir.

 

Bu nedenlerden ötürü tüm işletmeler, stopaj vergilerini zamanında ödemeli ve borcu gecikmeye düşmeden, ödemesini vergi dairesine yapmalıdır.

 

Yoruma kapalı.