Vergi, Yatırım ve Para Kazanma

Arabanın Ne Kadar Borcu Var? Araç Borç Sorgulama

Motorlu araçlar, kullanım süresince karşılanması gereken bazı maliyetlere sahiptir. Araç sahiplerinin her yıl düzenli olarak ödemesi gereken vergilerin yanında aracın trafik kurallarına aykırı kullanımından kaynaklı bazı para cezaları da ortaya çıkabilir.  Vergide olduğu gibi para cezasında da ödeme için verilen süre içerisinde ödeme yapılmadığı takdirde ödenmesi gerekli olan tutarın üzerine faiz binmeye başlar. Bu tür negatif durumları engellemek için aracın borç durumunu takip etmek önemlidir. “Arabanın ne kadar borcu var?” ve “Araç borç sorgulama nereden yapılır?” gibi konular araç sahiplerinin kafasında dolaşan konulardır. Biz de bu yazımızda, bu konuya açıklık getireceğiz.

YouTube video

Plakaya ait borçlar nelerdir?

Plakaya ait borçlar kendi içinde 4 gruba ayrılır:

 

  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçları
  • Park borçları
  • Trafik cezası borçları
  • HGS geçiş ihlali için kesilen ceza borçları

 

Bu borçlar araç plakası girilerek borç sorgulama işlemi sayesinde öğrenilebilir. E-devlet üzerinden ya da PTT’ye bağlı HGS sorgulama sayfası üzerinden araç plakasına yazılan cezaları öğrenmek mümkündür.

MTV ve vergi borçları

Araç sahipleri yılın her ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ödemekle yükümlüdür. Ödenecek vergi tutarının miktarı aracın motor hacmi, koltuk sayısı, yaşı gibi pek çok özelliklerine göre değişir.

MTV ödenmezse muayene yapılır mı?

Park cezası borçları

Ülkemizde yazılan en önemli ceza nedenlerinin başını çeken park etmenin yasak olduğu noktalara araç park edilmesi durumunda yazılan cezalara park cezası borçları denir. İspark gibi park şirketlerinin cezaları ise, belediyelerin otopark borcu sistemlerinde yer alır.

Trafik cezası borçları

Araç kullanırken kanunlar tarafından belirlenen trafik kurallarının dışına çıkılması halinde kesilen cezalardır. Hız ihlali, ışık ihlali gibi cezaları kapsar.

HGS geçiş ihlali cezası borçları

Ülkemizde de çok sayıda bulunan geçişin ücretli olduğu otobanlarda geçiş ücretinin ödenmesini kontrol eden sistem Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) adı verilen elektronik bir sistemdir. Araçların genelde ön camlarında bulunan HGS etiketi, HGS geçiş noktalarında bulunan elektronik alıcılar tarafından okunur ve bu şekilde geçiş ücretini ödeyen araçlar yollarına sıkıntısız şekilde devam eder. HGS ödemesinin yapılabilmesi için HGS bakiyesinde yeterince para olması gerekir. Bakiyenin boşsa ücretli otobandan geçen aracın plaka sahibine geçiş ihlali nedeniyle para ceza uygulanabilir.

Araç borç sorgulama nasıl yapılır?

Aracın borç sorgulama işlemlerini borç çeşidine göre ayrı gruplarda incelemek gereklidir:

MTV ve vergi borçları sorgulama

Yazımızın önceki bölümünde belirttiğimiz gibi MTV için ne kadar ödeme yapılması gerektiği, MTV hesaplama araçları aracılığıyla öğrenilebilir. Araca ait herhangi bir ödenmemiş MTV borcu olup olmadığı ise Vergi Dairesi’nin kendi internet sitesi üzerinden sorgulanabilir. Bunun için siteye girdikten sonra araç plakası ve T.C. kimlik numarası bilgilerini yazmak yeterli olacaktır.

Park cezası borcu sorgulama

E-devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra “araç borç sorgulama” isimli sayfa üzerinden araca ait park ceza olup olmadığını öğrenmek mümkündür. E-devlet uygulamasına girdikten sonra, ekranda açılan araca ait bilgiler sekmesine  araç bilgileri girildiğinde plakaya kesilmiş tüm cezalar ortaya çıkar.

Trafik cezası borcu sorgulama

Ülkemizde son zamanlarda iyice aktif kullanılmaya başlanan E-devlet sistemine girildiğinde Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesinde trafik cezası sorgulama bölümü bulunur. Bu alanda araca ait trafik cezası borç bilgisi sorgulaması yapılabilir.

HGS geçiş ihlali borcu sorgulama

PTT’nin internet sayfası, e-devlet sistemi veya HGS mobil uygulaması üzerinden HGS borç sorgulama işlemi yapmak artık günümüzde çok kolay. Ayrıca HGS çağrı merkezini (0 850 460 60 60) arayarak da borç durumunu öğrenmek seçenekler arasındadır.

Yoruma kapalı.