Vergi, Yatırım ve Para Kazanma

Bir şeyin KDV’si nasıl hesaplanır?

Katma değer vergisi, ürün ve hizmetlerin fiyatına dahil olan ve devletin kamusal harcamalarında önemli bir gelir kalemi olan vergi türüdür. KDV hesaplama süreci, fatura kesen şirketler tarafından zaman zaman, “KDV hesabı nasıl yapılır” ya da “Bir ürünün KDV’si ne kadar” sorularını akla getirebilir. Türkiye’de tüm vatandaşlar ve şirketler tarafından ödenen bir vergi olan katma değer vergisi, tüm ürünlerde geçerlidir. Bununla birlikte, ürün gruplarına göre KDV oranlarının farklı olması, ürünlerin KDV’si ne kadar sorusunu akıllara getirebilir.

YouTube video

KDV nedir?

KDV olarak kısaltılan katma değer vergisi, bir ürünün ya da hizmetin, ortaya çıkan katma değer üzerinden son kullanıcıya ulaşması esnasında alınan vergi türüdür. Bir ürünün KDV oranı, üretiminin kolaylığının yanı sıra, zorunlu tüketim malı olup olmamasına göre değişir. Genel olarak, temel tüketim gıdalarının KDV oranı düşük olurken, tüketimi zorunlu olmayan, lüks olarak değerlendirilebilecek ürünlerin KDV’si yüksektir.

 

Türkiye’de katma değer vergisi oranları yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olarak hesaplanmaktadır. KDV hesaplama sürecinde, ilk olarak ilgili ürünün hangi katma değer vergisi matrahında yer aldığı bilinmelidir. İlgili matrah belirlendikten sonra, katma değer vergisi miktarı ürünün satış fiyatı üzerinden yapılabilir.

black Android smartphone

Ürünlerin KDV oranları nelerdir?

Katma değer vergisi, bir ürünün satış fiyatında KDV dahil ya da KDV hariç olarak sunulabilir. Fatura keserken, bir ürünün KDV’sinin yüzde 1, 8 ya da 18 olup olmaması, ürünün yer aldığı gruba göre değişir.

 

  • KDV oranı yüzde 1 olan ürünler içinde ekmek ve unlu mamüller ile bakliyat ürünleri yer alır. Buğday ve benzeri tarım ürünlerinde de KDV oranı yüzde 1’dir.
  • KDV oranı yüzde 8 olan ürünler içinde, süt ve süt ürünleri yer alır. Buna ek olarak tekstil ürünleri de KDV’nin yüzde 8 olduğu grupta bulunur.
  • KDV’nin yüzde 18 olduğu ürünler içinde televizyon, akıllı telefon gibi elektronik ürünler, danışmanlık hizmetleri, otomobil gibi ürünler bulunur.

 

Katma değer vergisi oranlarına bakıldığında, temel tüketim ürünlerinde oran düşük, zorunlu olmayan harcamalarda ise oran yüksektir.

KDV nasıl hesaplanır?

Ürünlerin KDV’li ve KDV’siz fiyatlarını hesaplamak için ilk adım, ürünün yer aldığı matrahı bulmaktır. Ürünün kullanım alanına göre üç farklı KDV oran söz konusudur. Ürünün hangi KDV matrahında yer aldığını öğrendikten sonra, katma değer vergisi hesaplama işlemi basit bir formülle yapılabilir.

 

KDV dahil hesaplama, bir ürünün fiyatına ek olarak katma değer vergisi koyulduğunda ortaya çıkan fiyatı bulmaktır. Bunun için, aşağıdaki işlemi yapmak gereklidir:

 

  • Bir ürünün net satış tutarı x ( 1+ KDV oranı)

Bu şekilde, yüzde 18’lik KDV diliminde yer alan bir ürünün KDV’li fiyatı, 100 x 1,18 = 118 TL olarak bulunabilir.

 

KDV hariç hesaplama, bir ürünün fiyatından katma değer vergisi çıktığında net satış tutarının ne kadar olduğunu gösterir. Bunun için aşağıdaki formül uygulanmalıdır:

 

  • Bir ürünün brüt satış tutarı / (1 + KDV oranı)

 

Bu formülle, 118 TL’ye satılan bir ürünün KDV’siz fiyatı, 118 / 1,18 = 100 TL olarak bulunabilir.

 

Brütten nete ya da netten brüte KDV hesaplama işlemi, online araçlar üzerinden de yapılabilmektedir.

Yoruma kapalı.