Emlak vergisi ödemek için ne gerekli?
Emlak vergisi konut, arsa, iş yeri gibi taşınmazlara sahip kişiler tarafından her yıl ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Her yıl iki taksitte ödenen emlak vergisi, Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit olmak üzere mülk sahibi olan ve bu vergiye tabi olan kişi ve kurumlardan alınır. Dileyen mülk sahipleri emlak vergisini tek taksitte de ödeyebilmektedir. Emlak vergisinde, ödeme aşamasının öncesinde beyanname verilmektedir. Bunun için gerekli bilgiler, herkes tarafından bilinmemektedir. Emlak vergisi ödemek için ne gerekli, emlak vergisi ödemek için ne yapmalıyım gibi soruların yanıtı merak edilmektedir. Emlak vergisi ödeme süreciyle ilgili bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.
Emlak vergisi beyannamesi nedir, nasıl verilir?
Emlak vergisinde, ödeme işlemi öncesinde beyanname verilmelidir. Yeni bir ev, iş yeri, arsa ya da arazi satın almış bir kişi, yeni emlak beyanında bulunmalıdır. Emlak vergisi ödemek için beyanname işleminde tapu sahibi ve mülk ile ilgili aşağıdaki bilgiler beyan edilmelidir:
- Tapu sahibinin iletişim bilgileri
- Emlak bildirim formu
- Taşınmazın ruhsatı
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
Bu bilgiler tamamlandıktan sonra, beyanname taşınmazın bulunduğu belediyeden ya da E-Devlet üzerinden verilebilir. Zorunlu trafik sigortası emlak vergisi ödenirken talep edilir mi sorusunun yanıtı da merak ediliyor. DASK sigortası, emlak vergisi öderken kontrol edilmemektedir. Ancak taşınmazın satışında ya da elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerin alımında DASK olması zorunlu tutulmuştur.
Emlak vergisi nasıl ödenir?
Beyanname verildikten sonra, emlak vergisi ödeme işlemi için farklı kanallar kullanılabilir. Emlak vergisi ödemek için, taşınmazın yer aldığı belediyeye doğrudan başvuru tercih edilen bir yöntemdir. Arsa, konut ya da iş yeri hangi belediyeye bağlıysa, emlak vergisi ödeme işlemi için ilgili belediyeye gidilebilir. Bazı belediyeler, E-Devlet üzerinden online ödeme sistemi de sağlamaktadır. Bu nedenle, belediyeye gitmeden emlak vergisi ödemek de mümkündür.
Emlak vergisi ödeme işlemi için PTT ödemesi de geçerlidir. Emlak vergisi mükellefleri, PTT şubelerinden ya da kuruma havale yöntemi ile vergilerini ödeyebilmektedir. Belediyelerin e-ödeme sistemi üzerinden yapılan emlak vergisi ödemeleri de çok yaygındır. TC kimlik numarası ya da şirketler için vergi numarası ile, belediyelerin online ödeme sistemleri üzerinden emlak vergisi ödenebilir.
Emlak vergisi ne kadar?
Emlak vergisi ödeme hesaplamasında, farklı oranlar geçerlidir. Konut, arsa, arazi ve işyerleri için farklı emlak vergisi oranları söz konusudur. İlgili gayrimenkulün rayiç değeri üzerinden söz konusu olan oranlar, emlak vergisini belirler. Bir evin ya da işyerinin emlak vergisinin hesaplanmasında kullanılan oranlar şu şekildedir:
- Evler için %0,1
- İşyerleri için %0,2
- Arsalar için %0,3
- Araziler için %0,1
Yukarıdaki oranlar baz alınarak bir mülkün emlak vergisi hesaplanabilir. Örnek vermek gerekirse, rayiç değeri 500.000 TL olan bir işyeri için, emlak vergisi oranı 1000 TL’dir. Bununla birlikte emlak vergisi ödeme hesaplamasında, diğer bir kriter de taşınmazın yer aldığı şehrin statüsüdür. Büyükşehir statüsündeki şehirlerde, emlak vergisi oranları 2 katıdır. Yani, değeri 500.000 TL olan bir işyerinin emlak vergisi, Kilis’te 1000 TL olurken, Ankara’da 2000 TL olacaktır.
Yoruma kapalı.