Vergi, Yatırım ve Para Kazanma
Vergi levhası nasıl görülür?

Vergi levhası nasıl görülür?

Şirket kurulumu sonrası Vergi levhası nasıl görülür?

Vergi levhası nasıl görülür?, işletmelerin ticari ünvanı ve tabi olduğu vergi matrahını içeren bir belgedir. Vergi levhası, işletmelerin bankalara ya da çeşitli meslek gruplarına yapacakları başvurularda kullanılmaktadır. Öte yandan vergi levhası, bir işletmenin elde ettiği kazancın resmi olduğunu ve vergilendirildiğini de gösterir.

Geçmiş yıllarda vergi levhaları, işletmelerde çerçeveli bir şekilde duvara asılmaktaydı. Genel kanı, tüm işletmelerin vergi levhalarını bu şekilde gösterme zorunluluğu olduğuna dayanır. Ancak vergi levhalarını, fiziksel olarak göstermek zorunlu değildir. Dijital dönüşüme entegre olan milyonlarca işletme, vergi levhalarını PDF ya da görsel dosya formatlarında saklıyor, ve gerekli olduğunda bu formatta iletiyor. Bir işletme için vergi levhasına erişmek, belli kanallar üzerinden çok kısa süren bir işlemdir. Vergi levhası nasıl görülür, vergi levhası nasıl bulunur sorularının yanıtları içeriğimizde.

 

YouTube video

Vergi levhasına nasıl başvuru yapılır?

Vergi levhası, her işletme için bulundurulması zorunlu bir belgedir. Vergi levhaları, bilinenin aksine iş yerinde herkes tarafından görünür bir yerde sergilenmek zorunda değildir. Buna karşın vergi levhasının birçok süreçte önemli rol oynaması, işletmeler için vergi levhalarını önemli kılar. Bu nedenle vergi levhasını her an kolayca ulaşılabilir bir yerde tutmak önemlidir.

Vergi levhasına başvuru birkaç farklı yollar yapılabilir. Bunların başında, esnaf ve sanatkarlar odasına bağlı olan işletmeler için, doğrudan odadan vergi levhası almak geliyor. Buna ek olarak yeminli mali müşavirlerle çalışan işletmeler, vergi levhalarını mali müşavir aracılığı ile de alabilir.

 

Vergi levhası nasıl görülür?

 

Vergi levhasını görebilmek için diğer bir yöntem de, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan İnternet Vergi Dairesi üzerinden sorgulama işlemi yapmaktır. İnternet Vergi Dairesi’nde yapılan işlemlerde aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:

Vergi levhası nasıl görülür? İnternet Vergi Dairesi’ne, TC kimlik numarası ya da vergi numarası ile birlikte, şifrenizle giriş yapın.
İVD’ye girdikten sonra, “Sorgulama” butonu üzerinden “Vergi levhası bilgileri” kısmına giriş yapın.
Bu aşamada, İVD sizden son onay için bilgi talep eder. Şahıs firması sahipleri, vergi sicil numaraları ve TC kimlik numaraları ile onay verebilir. Kurumlar vergisi mükellefi limited şirket ve anonim şirket sahipleri ise, TC kimlik numarası alanını boş bıraktıktan sonra, şirketin vergi numarası ile giriş yapabilir.

Bilgiler onaylandıktan sonra, “Vergi Levhası Oluştur” butonu üzerinden vergi levhasına erişmek mümkündür. Vergi levhasının yazıcı ile çıktısı alınabilir. Dileyenler ise, vergi levhasını PDF gibi formatlarda indirebilir.

Online başvurularda talep edilen vergi levhaları, bir işletme için en önemli ihtiyaçlardan biridir. Bu nedenle vergi levhasının her an erişilebilir bir yerde olması, işletmelere ciddi bir zaman kazandırır. İşletmelerin vergi levhasının bulunmaması, vergi kanununa göre bir usulsüzlük suçu teşkil edebilir. Bu nedenle her ticari işletme, vergi levhasını bulundurmak zorundadır.

 

Vergi levhası nasıl görülür?
Vergi levhası nasıl görülür?

Vergi levhası ne zaman onaylanır?

Kuruluş aşamasındaki işletmeler, henüz vergi levhasını almamış olabilir. Böyle bir durumda, vergi levhası kaç günde çıkar ya da vergi levhası ne zaman onaylanır sorularının yanıtı önemlidir. Vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan bir belgedir. Genel olarak, hem şahıs firmaları için hem de kurumlar vergisi mükellefleri için vergi levhasının onay süresi en fazla 1 aydır.

Vergi levhasının çıkıp çıkmadığını öğrenmek için online sorgulama yapılabilir. intvrg.gib.gov.tr adresi üzerinden TC kimlik numarası ve vergi numarası bilgisi girildikten sonra, ilgili il ve ilçe girilir ve “Sorgula” butonuna tıkladıktan sonra, e-Vergi Levhası sorgulama hizmeti seçilir. Bu ekranda, vergi levhasının çıkma durumu ile ilgili bilgilere erişmek mümkündür.

Şahıs şirketlerinde vergi levhasının çıkma süresi çok daha kısadır. Kurulum işlemi birkaç iş günü içinde sonuçlanan şahıs firmalarının vergi levhasının, bir ya da birkaç gün içinde çıkması beklenir. Muhasebe defterini tutan muhasebeciler ya da mali müşavirlik firmaları üzerinden vergi levhasının durumu öğrenilebilir.

Yoruma kapalı.