Vergi, Yatırım ve Para Kazanma

Yıllık gelir vergisi ödenmezse ne olur?

Gelir vergisi, maaşlı çalışanlar, şahıs şirketleri ya da ticari kazanç elde edenlerden yıllık olarak alınan bir vergi türüdür. Gelir vergisi ne zaman ödenir ya da gelir vergisi ödenmezse hangi ceza uygulanır sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Vergiler, kamu hizmetlerinin aksamadan devam etmesi adına en önemli kaynaklardan biridir. Bu nedenle şirketler, gelir vergisi mükellefleri ödemelerini vade içinde yapmalıdır.

YouTube video

Kimler gelir vergisi ödemelidir?

Türkiye’de ikamet eden ve aşağıdaki grupta yer alan herkes gelir vergisi ödemekle mükelleftir:

 

  • Ticari ve tarımsal kazanç elde edenler
  • Maaş ve ücretli çalışanlar
  • Serbest meslek geliri elde edenler
  • Gayrimenkul ve menkul sermaye kazancı elde edenler
  • Diğer gelirlere sahip olanlar

 

Genel olarak, gelir vergisi belli istisnai durumlar dışında kazanç elde eden tüm Türk vatandaşları için sunulan bir vergidir.

Gelir vergisi ödenmezse ne olur?

Gelir vergisi, hem şahıs şirketleri hem de ücretli çalışanlar için, zirai ve ticari gelir elde edenler için geçerli bir vergidir. Gelir vergisinin ödenmemesi durumunda ne olacağı merak edilen bir konudur. Öncelikle, bu verginin ödeme sürecinde ücretli çalışanların ek bir şey yapmasına gerek olmadığını belirtmek gereklidir. Maaşlı çalışan bir kişi, özel sektör şirketinde ya da devlet kurumunda çalıştığında, gelir vergisi dilimine girdikçe maaşından kesinti yapılır. Gelir vergisi artan oranlı bir vergi türü olduğu için, ilk aşamada %15 olan vergi, üst dilimlere doğru %20 ya da %35 gibi yükselmektedir.

 

Gelir vergisi ödemekle yükümlü olan ticari kazanç sahipleri ise, vergisini döneminde ödemek zorundadır. Vergi beyannamesi verilmesinin ardından, tahakkuk fişi verilmektedir. Tahakkuk fişinde verginin ödeme vadesi bilgisi yer alır. Bu tarihe kadar vergisini ödeyen mükellefler, cezasız ödeme yapar. Ancak vade tarihine kadar ödeme yapılmaması durumunda, vergi cezaları gündeme gelmektedir.

person using black computer keyboard

 

Vergi borcunu ödememek, gecikme faizi gibi yaptırımlara sebep olacağından işletmeler adına önemli bir problemdir. Borcun artarak sürmesine ek olarak, vergi borcu bulunan işletmeler çeşitli dezavantajlarla karşılaşır. Bunların içinde kamu ihalelerine katılımda engel ve bankalar nezdinde kredi notunun düşmesi yer alır. Devlete olan borçlar, bankalar için kredi notunun zayıf olmasına neden olan bir değerlendirmedir.

Gelir vergisi ne zaman ve nasıl ödenir?

Gelir vergisi, şahıs şirketleri tarafından net kazanç baz alınarak ödenir. Limited ve anonim şirketler, gelir vergisi yerine kurumlar vergisi öder. Gelir vergisi tüm çalışanlar ve şahıs şirketleri tarafından ödeme yükümlülüğü olan bir vergidir ve alt matrahlarda vergi oranı düşüktür. Gelir vergisi, iki taksitte ödenmektedir. Vergi ödemesinin birinci taksiti Mart ayında gerçekleşirken, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödenir. Basit usulde gelir elde edenler içinse ilk taksit Şubat, ikinci taksit ise Haziran ayındadır. Gelir vergisi ödeme öncesinde işletmeler gelir beyannamesi vermelidir. Bir mali yılın ardından oluşan gelir tablosu, sonraki yılın Şubat ya da Mart aylarında verilir.

 

Gelir vergisi ödemek için, ilgili vergi dairelerinin yanı sıra, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yapılabilir. Günümüzde bankaların mobil uygulamaları, ATM’ler ya da E-Devlet üzerinden de gelir vergisi ödemek mümkündür.

 

Yoruma kapalı.