MTV zamanında ödenmezse ne olur?
Araç sahipleri için aracın bakımı, yakıtı ve masrafı gibi çok farklı konular en önemli giderler arasındadır. Çünkü bir araca sahip olmak, uzun vadede hem arabaya özen göstermeyi hem de hukuki yükümlülükleri yerine getirmeyi gerektiren bir durumdur. Araç sahiplerinin bunların yanında kafalarını meşgul eden konulardan biri de MTV’dir. Araç sahiplerinin çoğunun kafasında ödenecek MTV’nin miktarı, taksitleri ve her yıl güncelleme getirilen ince detayları ile ilgili soru işaretleri mevcuttur. MTV ödenmezse ne olur sorusunun yanıtına bakalım.
MTV nedir?
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), bir yıl içinde altı aylık iki periyot halinde ödenen ve kanunlar tarafından ödenmesi zorunlu bir vergi türüdür. Karayolları Trafik Kanununa göre, ülkemiz sınırları içinde trafiğe çıkan bütün motorlu araç sahipleri, yılda iki kez MTV ödemek zorundadır. Bu durum, MTV ödeme zorunluluğu, sadece kara taşıtları için değil; aynı zamanda hava taşıtları ve motorlu deniz taşıtları sahipleri için de geçerli bir durumdur.
MTV ne kadar oldu?
Yeni MTV oranları, her yılın sonunda yapılan hesaplamalar sonucunda, sonraki yıl için güncellenir ve farklı miktarlarda olur. Yıl içinde bazen yaşanabilecek artışların yanı sıra, Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararlarla bu MTV oranlarında indirime de gidilebilir. Bu durumları takip etmek gerekir. Ödenecek MTV miktarı ise araçların model, taşıt değeri ve motor silindir hacmine göre değişiklik gösterir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl ödenir?
MTV borcu ne kadar olabilir sorusunun devamında borcun ödeme yöntemlerine değinmemek olmaz. Aracının Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesini yapmak isteyen araç sahipleri, bu işlemi çeşitli yollardan yapabilir. Vergi Dairesinin kendi internet sitesi, kamu ve devlet bankaları, internet ve mobil bankacılık hizmeti, aracın kayıtlı olduğu ilçede bulunan Vergi Dairesi’ne gitmek ödeme yapmanın yollarıdır.
MTV ne zaman ödenir?
MTV ödemeleri, altı ayda bir olmak üzere yılda iki kez yapılır. Araç sahiplerinin herhangi bir gecikmeye mahal vermemesi için yıllık MTV’nin ilk kısmını, Ocak ayının sonuna kadar; ikinci kısmını ise Temmuz ayının sonuna kadar ödemesi gerekir. Bu tarihlerden sonra geçen bir gün bile gecikme sayılır.
MTV ödenmezse ne olur?
Yazımızda MTV ödemesine dair konulardan bahsettik. MTV’nin ödenmemesi ise, araç sahipleri için önemli sorunlara neden olabilecek bir durumdur. MTV ödenmezse ne olur? Motorlu Taşıtlar Vergisinin ödenmemesi ya da ödenme tarihinin geçmesi durumunda araç sahibinin MTV borcuna gün bazında faiz işler ve aracın MTV borcu her gün artar. Bunların yanında MTV borcu, trafik cezası, park cezası ya da ücretli otobanlardan kaçak geçiş cezası bulunan ve bu cezaları ödenmemiş olan araçların bir veya iki yılda bir yaptırmaları gereken araç muayenelerine giremezler ve bu araçların trafiğe çıkması suç sayılır.
Yoruma kapalı.